Mensen blijven zich ontwikkelen. Zo ook onze dirigent Elske te Lindert. Inmiddels profileert zij zich niet alleen als organist en dirigent, maar ook steeds meer als zangeres. Het aantal aanbiedingen wordt alsmaar groter en dat heeft er toe geleid dat we een tweede dirigent hebben aangetrokken: Theo Menting. Voor het koor zeker geen onbekende. In de afgelopen jaren werd hij regelmatig gevraagd vanwege zijn kwaliteiten op het gebied van podiumpresentatie. Sinds de tweede helft van 2014 staat Theo ook voor het 'gewone' directiewerk voor het koor.

Op deze pagina stellen beiden zich aan u voor.

 

*

 

Elske te Lindert

De veelzijdige musicus Elske te Lindert (1980, sopraan) begon haar muzikale carrière als organist. Ze studeerde orgel bij Gijs van Schoonhoven en Cor Ardesch. Als organist verdiept ze zich vooral in de muziek van Bach. Vooral met het oog op deze muziek laat ze zich nog steeds af en toe coachen door Cor Ardesch. Als solist of begeleider is zij regelmatig te horen in binnen- en buitenland. Onlangs maakte ze verschillende opnames voor de Nederlandse Bachvereniging, voor hun website allofbach.com. In de loop van 2016 komen deze opnames online te staan.

 De studie en het werk in de orgelwereld geeft haar veel extra bagage, maar zorgde er ook voor dat ze iets miste in haar werk. Elske houdt erg van het contact met haar publiek en dat is iets wat lastig te maken is als je als organist onzichtbaar bent tijdens de concerten. Gaandeweg werd de voorkeur voor het zingen steeds groter. Al van jongs af aan zong ze op allerlei plekken solo en in koren. Ze besloot om naast haar werk als organist ook een zangstudie te ondernemen. Ze studeerde zang bij Maarten Koningsberger. En al snel werd haar werkveld als zangeres breder.

 Als zangeres heeft ze intussen een uitvoerige concertpraktijk, waar lied, oratorium en opera deel van uitmaken. Ze volgde masterclasses bij onder andere Margreet Honig en Paul Triepels en heeft momenteel af en toe les van Johannette Zomer. Ze trad al op als solist bij verschillende grote orkesten, waaronder Het Orkest van het Oosten, het Sint Petersburg Kamerorkest en Philharmonie Zuidnederland. Als sopraan maakt ze deel uit van het ensemble Il Canto di Rame. (www.ilcantodirame.eu) Ook werkt ze regelmatig voor de Nederlandse Reisopera en Consensus Vocalis.

Intussen is Elske er achter dat ze graag veelzijdig musicus blijft. Dat betekent dat ze nog altijd werkzaam is als sopraan én organist. Ook is ze al sinds haar 19e dirigent. Dit is een aspect van haar werk dat ze altijd is blijven doen. Elske houdt ervan om, naast zelf uitvoerend bezig te zijn, ook bij anderen de talenten naar boven te halen. Bovendien is organisatie een sterke kant van haar.

In het theater is Elske ook actief. Ze voerde met haar jeugdkoor een aantal (zelfgeschreven) musicals uit, speelde mee in een professionele muziektheaterproductie van Theater De Plaats in Arnhem en volgde acteerlessen aan de ActeerAcademie Amsterdam. Samen met theatermaker Theo Menting schrijft en speelt ze met enige regelmaat theaterstukken.

Elske is als cantor-organist verbonden aan de Catharinakerk te Doetinchem en als cantor aan de PKN Dinxperlo. Verder is ze dirigent van het Deventer Vocaal Ensemble en van Vrouwenkoor Musica en is ze al veertien jaar muzikaal eindverantwoordelijke voor de studiedagen voor Liturgie en Kerkmuziek te Hoeven, waar zij sinds vijf jaar ook de algehele leiding heeft.

(www.elsketelindert.nl)

  

 

*

 

Theo Menting

 

 

"Een aantal jaren geleden introduceerde Elske mij bij Musica.

Zonder overdrijven mag ik concluderen dat er vanaf het begin een ‘klik’ was tussen Musica en mij. Het is een fantastische groep mensen die niet alleen muzikaal maar zeker ook sociaal in mijn ogen hoge punten scoort.

Elske vroeg mij in eerste instantie, vanwege mijn theateropleiding, om een paar keer per jaar met Musica te werken aan houding en ‘lichaamstaal’ bij het zingen. Dat zijn altijd weer hele inspirerende en boeiende repetities. In de afgelopen jaren heb ik naast deze repetities ook de honneurs waargenomen bij afwezigheid van Elske. Uiteindelijk ben ik gevraagd om naast Elske de tweede dirigent te worden. Een vraag waar ik graag ‘ja!’ op heb gezegd.

Tijd nu om mij even voor te stellen:

Ik ben geboren en getogen in Wehl en woon daar – na dertig jaar te zijn weggeweest voor studie, werk en een andere leefomgeving – sinds vier jaar weer en nog wel op het ouderlijk huis.

Na mijn middelbare school heb ik theologie gestudeerd aan de Katholieke Theologische Universiteit in Utrecht en aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen. Daarna volgde een opleiding voor acteur en regisseur aan het Rotterdams Centrum voor Theater.

Omdat ik al vanaf mijn jeugd als koorzanger en organist betrokken was, ben ik altijd blijven zingen en dirigeren. Dat resulteerde uiteindelijk in een opleiding kerkmuziek, welke ik heb gevolgd eerst aan het conservatorium in Zwolle en daarna aan het bisschoppelijk instituut voor kerkmuziek in het bisdom Münster.

Ik ben als theoloog en kerkmusicus verbonden aan het Dominicanenklooster in Huissen, waar ik onder meer cantor ben, de Kloostercantorij en Capella Phos Hilaron dirigeer en samen met Elske ben ik verantwoordelijk voor het cantoraat van de Catharinakerk in Doetinchem. Daarnaast regisseer ik een tweetal toneelgroepen."

 

*

Vrouwenkoor Musica  |  vrouwenkoor.musica@gmail.com